ALKOHOLsverige.se

...alkohol MADE IN SWEDEN

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Systembolaget och City Gross bråkar

Skicka sidan Skriv ut PDF

Bakgrunden är den polisanmälan som Systembolaget gjorde mot City Gross och Winefinder. Nu lägger åklagaren ner ärendet och Systembolaget reagerar surt. City Gross och Winefinder anser att lagstiftningen är tydlig och tillräcklig, men det anser inte Systembolaget.

Åklagaren har beslutat lämna Systembolagets polisanmälan av nätvinhandlaren Winefinder och dagligvarukedjan City Gross därhän. Systembolaget kontrar med diverse uttalanden.

– Det måste förtydligas att det inte får förekomma några mellanhänder. Det som händer nu är att kommersiella alkoholbutiker på nätet bygger verksamheter, och det har aldrig varit intentionen, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger till TT.

Det pressmeddelande Systembolaget skickade ut några timmar efter att det blev känt att åklagaren valt att lägga ned den förundersökning som inletts till följd av deras polisanmälan, är fullt av direkta felaktigheter, anser City Gross.

Systembolagets påstående: ”Åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen rörande City Gross försäljning av alkohol till svenska kunder påvisar vikten av att alkohollagen omgående bör ändras.”

City Gross anser att de inte säljer alkohol, utan samarbetar med nätvinhandelsföretaget Winefinder som bedriver verksamhet i linje med svensk lagstiftning från 2008 utifrån den s k Rosengrendomen. Därför fanns ingen anledning för åklagaren att åtala.

Systembolagets påstående: ”En ny lagstiftning måste tydligt slå fast att det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport. Annars kommer beslutet innebära att fler livsmedelskedjor och näthandlare börjar sälja alkohol, med ödesdigra konsekvenser för folkhälsan.”

City Gross anser att det ej behövs någon ny lagstiftning, då det i förarbetet till Rosengrendomen är fastställt att ”det inte får förekomma mellanhänder vid privatimport”.

På Bergendahls är man förvånad över att Systembolaget, som fått förtroendet att förvalta ett av EU ifrågasatt monopol, agerar som man gör. Man menar att det är lätt att få känslan att Systembolaget välkomnar City Gross och Winefinders samarbete, eftersom man kan använda det som underlag för att påverka politiker att skärpa svensk alkohollagstiftning. Men eftersom samarbetet i sig ej strider mot lagen, tvingas man göra påståenden i uttalanden, pressmeddelanden och debattinlägg som för att kraftigare driva frågan.

– Vi kan konstatera att Systembolaget konsekvent försöker skapa en bild som skall påverka svenska politiker att gå deras ärenden, samtidigt som de ökar tempot i sin egen satsning på nätvinhandel. Vi finner det djupt omoraliskt och upprörande att vår seriösa ambition att hjälpa konsumenter kombinera mat och kvalitetsvin bemöts på det sättet, säger Johan Johnsson, vice VD på City Gross.

Att Systembolagets VD Magdalena Gerger i en kommentar till TT förmedlade att de ”överväger att överklaga” åklagarens beslut visar på en arrogans inför svenskt rättsväsende. Endast en överåklagare kan nu välja att väcka åtal, något som är ovanligt. Att hon dessutom till Expressen uttrycker att det som skiljer Systembolaget från andra aktörer är att de ej säljer alkohol till kunder under 20 år är anmärkningsvärt, eftersom det är olagligt att sälja till kunder under 20 år och att hon därmed indirekt hävdar att t ex Winefinder gör det.

– Magdalena Gerger ger uttryck för en arrogans vi finner anmärkningsvärd. Hon vrider i uttalanden och pressmeddelanden till fakta på ett sätt som ej anstår en VD för Systembolaget, när hon bland annat anklagar oss för att mot lagen sälja till kunder under 20 år. Istället borde hon vara tydlig med att en stor skillnad mellan oss och dem är att Systembolaget valt att satsa på bag-in-box och alkoläsk, medan vi tillsammans med Winefinder valt att satsa på kvalitetsviner som kostar runt hundralappen per flaska, säger Johan Johnsson, vice VD på City Gross.

 

Vad händer nu?

Troligen har Systembolaget svårt att få gehör för sina åsikter. Rosengrensdomen öppnade luckan som blev rumsren. Människan är kreativ och nu skapas det olika lösningar som följer lagen. Det är många gånger bara en datateknisk lösning som koordinerat med smart logistik, ger ett praktiskt resultat som fungerar mot kundgrupperna.

Trycket mot monopolet kommer att öka. Monopolet genom Systembolaget, kommer troligen med fler motreaktioner för att försvara sin egen tillvaro.

Lyckas monopolet få frågan till högre instans, så hamnar frågan även till slut i Bryssel och då ökar sannolikheten att hela monopolet faller som ”Berlinmuren”, fort och med ett stort brak. Därefter blir sig inget likt.

 

 

sök

sökes

Artiklar - inslag

Vi söker fria skribenter inom småskalig alkoholltillverkning. Du kan även posta in ett bidrag via formulär. Du kan vara anonym. Då vi har utgivningsbevis har vi grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kontakta redaktionen


Pressinfo

Vi tar gärna emot pressmeddelande från företag som verkar inom sektorn alkoholtillverkning i Sverige.

Alla pressinfo kan skickas till redaktionen@lukase.se


... mer om alkoholsverige

Vi är politiskt obundna men vi stödjer fri företagande. Inom detta begrepp finns även vårt stöd för gårdsförsäljning med bibehållande av en ansvarsfull alkoholpolitik.
Denna webbplats innehåller artiklar om alkohol.