ALKOHOLsverige.se

...alkohol MADE IN SWEDEN

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Monopolet utmanar sig själv

Skicka sidan Skriv ut PDF

Maria Larsson avser att tillsätta en utredning för att eventuellt ändra alkohollagen. Syftet är att upprätthålla detaljhandelsmonopolet genom att stoppa samarbetet mellan nätvinhandlaren Winefinder och matkedjan City Gross.

Uppenbarligen är monopolet extremt stressade av detta samarbete. Man försökte tidigare under 2013 med att polisanmäla detta samarbete, men åklagaren ansåg att detta var helt lagligt och lade ner ärendet. Övriga grossister som ICA och Coop, kommer inte att sitta still. Så det är uppenbart att Maria Larsson och monopolkramarna är irriterade och gör allt vad de kan för att stoppa en vidareutveckling, som i längden hotar dagens monopol.

 

Winefinder och flera ledande nätvinhandlare, är ju numera organiserade i en branschorganisation. Denna organisation lät Sifo göra en undersökning sommaren 2013, hur folk ser på att handla vin på nätet och svaret visar att en majoritet accepterar detta.
Det är dagens infrastruktur på nätet, som fostrar oss medborgare. Vi är idag ett resande folk och allt detta sammantaget, har gett oss en ny bild på alkohol och även på vilket sätt vi kan tänka oss inhandla denna. Dock måste man komma ihåg att Systembolaget dominerar mycket stort.

Systembolaget har även försökt sprida ett skräckscenario till konsumenter inför jul i en reklamfilm på TV4 där Gud (?) berättar att det är en god gärning om man handlar på Systembolaget. Upplägg som detta är inte första gången vi ser. Systembolaget används av monopolkramarna i rena lobbyverksamhet, där man använder statliga vinstmedel för att slå sig för bröstet. Dessa aktiviteter visar bara att man försvarar sin ställning till vilket pris som helst.

Sannolikheten är obefintlig att EU skulle acceptera en lagändring som försvårar näthandel mot svenskar. Om en ny alkohollag införs med inslag av handelshinder för nätvinhandeln, kommer Winefinder att driva ärendet till EU-kommissionen. Det kan i sin tur leda till en EU-dom till nackdel för det svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol. Detta kan bli självmål för svenska staten och monopolkramarna, vilket kan leda till att hela monopolet faller.

Det finns många vinodlare i landet som hoppas att svenska staten genomför ett försök till lagändring, för att den vägen få upp frågan till EU-domstolen i Bryssel.

Eller är allt detta bara politik inför valet?

>>> Mer att läsa kring dessa intressanta turer

>>> En bättre dryckeskultur

Senast uppdaterad 2014-01-06 12:15  

sök

sökes

Artiklar - inslag

Vi söker fria skribenter inom småskalig alkoholltillverkning. Du kan även posta in ett bidrag via formulär. Du kan vara anonym. Då vi har utgivningsbevis har vi grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kontakta redaktionen


Pressinfo

Vi tar gärna emot pressmeddelande från företag som verkar inom sektorn alkoholtillverkning i Sverige.

Alla pressinfo kan skickas till redaktionen@lukase.se


... mer om alkoholsverige

Vi är politiskt obundna men vi stödjer fri företagande. Inom detta begrepp finns även vårt stöd för gårdsförsäljning med bibehållande av en ansvarsfull alkoholpolitik.
Denna webbplats innehåller artiklar om alkohol.