ALKOHOLsverige.se

...alkohol MADE IN SWEDEN

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

LRF tar strid för gårdsförsäljning

Skicka sidan Skriv ut PDF

 

Lantbrukarnas Riksförbund har lämnat in en klagoanmälan kring frågan om gårdsförsäljning i Sverige till EU-kommissionen. IOGT-NTO anser att LRF går alkoholindustrins ärenden samt att monopolkramarna rasar.

Det LRF egentligen gjort är att man önskar få ett klarläggande från EU om det är möjligt och förenligt att inom vårt monopol skapa ett koncept där små producenter kan sälja direkt. Detta kan även vara startskottet till en moderna alkoholpolitik?

 

”Vi hoppas att EU-kommissionen tar upp frågan, tittar på juridiken omkring det och konstaterar att det kan vara tillåtet att bedriva försäljning”, säger Anders Johannesson, expert på företagarvillkor inom LRF.

LRF har studerat frågan under flera år och då våra politiker inte själva förmår att agera i sin totala rädsla att all förändring skulle innebära att monopolet faller. Tidigare underlag och utredningar visar att man kan förena ett monopol med gårdsförsäljning.

Själv är jag liksom många andra, av den uppfattningen att våra politiker inte har förmågan att ta i frågan, därför är det mycket bra att ställa frågan till EU-kommissionen. Dock kan ingen säga vad som händer nere i Bryssel. Men om frågan går vidare, så kommer svenska regeringen att få ett antal kontrollfrågor från kommissionen och i slutändan kan frågan hamna hos EU-domstolen. Allt detta kan ta drygt tre år minst.

LRF har pekat på ett antal saker som att det är mycket krångligt för små producenter att nå konsumentmarknaden och Systembolaget begränsar detta på ett olyckligt sätt samtidigt som villkoren och reglerna förändras, vilket gör det svårt att hela tiden anpassa sig till ensidigt skapade regler.

Även landsbygdsfrågan berörs för att lättare utveckla verksamhet på landet i symbios med turism och matupplevelser.

Utländska besökare från andra länder diskrimineras lite extra och just då i samband med kombinationen med turism.

Underlaget från LRF är väl genomarbetat med bl a jurister inom området. Regelverken inom EU är både enkla och krångliga. LRF hänvisar till olika direktiv samt andra utslag inom EU, för att belysa komplexiteten.

Inte så oväntat att nykterhetsorganisationen och monopolkramarna anser att LRF låter sig styras av alkoholindustrin. Detta hör väl till retoriken.

Förhoppningsvis är detta en väckarklocka till landets politiker (läs = regering) att själva ta tag i frågan. Vi tillhör en öppen och global värld och vi finns som en nation inom EU och vi behöver en moderna alkoholpolitik.

Vad säger IOGT-NTO

Vad säger Corren

 

 

 

 

 

 

sök

sökes

Artiklar - inslag

Vi söker fria skribenter inom småskalig alkoholltillverkning. Du kan även posta in ett bidrag via formulär. Du kan vara anonym. Då vi har utgivningsbevis har vi grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kontakta redaktionen


Pressinfo

Vi tar gärna emot pressmeddelande från företag som verkar inom sektorn alkoholtillverkning i Sverige.

Alla pressinfo kan skickas till redaktionen@lukase.se


... mer om alkoholsverige

Vi är politiskt obundna men vi stödjer fri företagande. Inom detta begrepp finns även vårt stöd för gårdsförsäljning med bibehållande av en ansvarsfull alkoholpolitik.
Denna webbplats innehåller artiklar om alkohol.