ALKOHOLsverige.se

...alkohol MADE IN SWEDEN

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Överlever monopolet?

Skicka sidan Skriv ut PDF

Denna fråga om hur länge dagens alkoholmonopol överlever, har dryftats många gånger. Vi kan väl enkelt säga att monopolet är stabilt med viss osäkerhet.

Så här säger monopolet, Systembolaget själva.
"Systembolaget finns till för att alkoholproblemen i Sverige ska vara så små som möjligt. Om starköl, vin och sprit såldes i vanliga affärer skulle alkoholkonsumtionen vara nästan 40 procent högre, beräknar forskarna. Men Systembolaget kommer bara finnas kvar så länge folk vill. Så vår utmaning är att göra allt vi kan för att kunderna ska bli nöjdare och nöjdare – utan att öka försäljningen. Det är ingen lätt utmaning, men både rolig och meningsfull."


Här står ett svar i alla fall och det är så långe folk vill, vad det nu betyder egentligen? Men det sammanfattar nog det hela bra i alla fall. För att monopolet ska stärka sig själva, så kör man olika reklamkampanjer i TV och tidningar, där man påpekar att man är duktiga och agerar som riddaren som värnar om oss medborgare. Att alkoholkonsumtionen skulle gå upp 40 % är nog en nivå som känns mer som skrämselpropaganda än något som kan bekräftas på vetenskapligt sätt.

Många personer irriterar sig på denna form av reklam, då det faktiskt är reklam för alkohol. Man använder dessutom stora belopp av sina resurser, som kunde gå till statskassan.

 

sök

sökes

Artiklar - inslag

Vi söker fria skribenter inom småskalig alkoholltillverkning. Du kan även posta in ett bidrag via formulär. Du kan vara anonym. Då vi har utgivningsbevis har vi grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kontakta redaktionen


Pressinfo

Vi tar gärna emot pressmeddelande från företag som verkar inom sektorn alkoholtillverkning i Sverige.

Alla pressinfo kan skickas till redaktionen@lukase.se


... mer om alkoholsverige

Vi är politiskt obundna men vi stödjer fri företagande. Inom detta begrepp finns även vårt stöd för gårdsförsäljning med bibehållande av en ansvarsfull alkoholpolitik.
Denna webbplats innehåller artiklar om alkohol.