ALKOHOLsverige.se

...alkohol MADE IN SWEDEN

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Krönika: Dagens alkoholmonopol ett minne blott

Skicka sidan Skriv ut PDF
Användarbetyg: / 6
DåligtBra 

Med tanke på att vårt s.k. monopol idag förser ungefär halva marknaden med alkohol, så är frågan berättigad. En gång så hade vi ett ganska vattentätt monopol, men det var tiden före EU inträdet. Vid inträdet blev import, produktion och försäljning till restauranger med utskänkningstillstånd möjligt utanför monopolet. Det enda som blev kvar är detaljhandelsmonopol hos Systembolaget. Med tiden ökade införselkvoterna för oss medborgare till rejäla nivåer. Gränshandeln och däribland en illegal handel av alkohol är omfattande och som varierar något beroende på kronkursen. För ett par år sedan blev det även tillåtet med distanshandel. Ändå pratar man om ett monopol! Hur kommer det sig?

Anders Röttorp har i DI Weekend (01-2011) en artikel med rubriken ”Vinvalet inte längre något monopolspel”. I artikeln berättar Röttorp hur det idag finns många andra alternativ till monopolet och han pekar speciellt på det som kallas distanshandel. Handla direkt från leverantör i annat EU-land och de sköter allt inklusive skatter till svenska staten och transport ända hem till dig. Du kan hos vissa distansföretag även få närmare en månads kredit. Distanshandelsföretagen börjar bli duktigare och är idag en laglig utmaning för Systembolag. Just legaliseringen är en drivande trygghetsfråga för många konsumenter. Bekvämligheten med ökad näthandel stimulerar även denna handel. Det spelar väl ingen roll var lagret ligger, då varan ändå levereras hem till dörren.

En positiv sak med den lagliga distanshandeln, är att svenska staten får in skattepengar, som de annars missat. Sett ur penningpolitiken så missgynnar denna handel inte staten. För det är alltid pengar inblandat, fast man inte rent ut säger så.

Gränshandelns omfattning är delvis beroende på kronkursen men även vårt skattetryck inverkar. Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) rapporterar att det är markant ökning för närvarande. 70 cl vodka kostar 56 kr vid gränsen. Hur ska regeringen bemöta detta? Stänga gränsen eller vad? Höja alkoholskatten (som tydligen skall göras), så att gränshandeln ökar ytterligare med påföljd att det flödar in mer alkohol vid sidan om. Staten missar dessutom skattepengar. En allt för hög alkoholskatt driver ju vid-sidan-om-handeln.

Som Röttorp skriver, ”Hur kan någon fortfarande tro att vi har monopol i Sverige på försäljning av vin till privatpersoner?”. Röttorps jämförelse med hur paraboltekniken en gång knäckte den svenska monopoltelevisionen är intressant. Han har även noterat att det finns en stor förlorare med distanshandeln och det är de svenska importörerna som inte längre kan fungera som generalagenter, då samma varor kan flöda in via andra kanaler. Dessa generalagenter tappar självklart mark mot all trafik som går vid sidan om.

Varför är det s.k. monopolet så fast cementerat med alla dessa förändringar runt omkring oss? Alla monopol liksom diktaturer håller sig kvar i makten så länge det bara går. Vad hände med tidigare monopol som telefon, TV, apotek? Först stenhårt motstånd och sedan när man står framför stupet, så kastar man in handduken. Det är liksom ett beteende som bara finns där. Rör inget, låt det vara exakt som idag, så blir allt bra, säger monopolkramarna. Men alla monopolomvandlingar har ju faktiskt fungerat hyggligt bra och ofta till fördel för konsumenten.

Det finns olika uppfattningar när det gäller alkoholmonopolet. Två extrema åsikter är även sina motsatser. En grupp vill bevara som det är idag och helst åter minska de kvoter vi som medborgare kan ta med oss från annat land. Sedan finns motsatsen, där man vill öppna upp totalt för försäljning.

Monopolkramarna är dock de som får ge med sig med tiden. Sannolikheten att utvecklingen skulle gå åt en mer strikt hållning finns inte på dagens karta.

Vi har delvis genom EU öppnat upp på så många fronter, vi besöker andra länder och möter andra kulturer, vi har lärt oss dricka svagare alkoholvaror som vin jämfört med tidigare, då starksprit var mer vanlig i vår nordiska kultur. Småbryggerier har åter blivit populära vilket driver nyfikenheten hos konsumenterna. Svenskarna är många gånger riktigt kunniga om viner och olika vinländer. En naturlig transformation sker med tiden, som även gynnar vårt sätt att umgås med alkohol.

Risken med att inte agera är att marknaden och omgivningen förändras utan att staten vågar inse detta. Resultatet blir att karta och terräng med tiden inte stämmer längre. Jag tror att detta beteende resulterar i att muren faller med större brak. Man kan inte sitta med huvudet i sanden. Jag har många gånger sagt att dagens monopol är redan schack matt, fast tidpunkten är inte klar.

Att öppna upp helt blir ett för stort steg för landet, men mer av psykologiska skäl för många. Sedan har vi gruppen missbrukare som vi måste ta stor hänsyn till. Vi har ju en skyddslagstiftning för deras skull. Men oberoende på hur vi än gör, så finns det alltid missbrukare.

Det finns en modell som kallas Kanada-modellen. I Kanada fanns en gång ett monopol. Idag styr man vem som får licens att sälja alkohol. Med denna modell har staten fortfarande kvar kontrollen. Det statliga monopolet finns kvar som en av aktörerna.

Med en viss utökad service och tillgänglighet, kan man till viss del bemöta en illegal handel. Denna modell lösgör även inlåsningseffekten för ett monopol, dvs de kan agera mer fritt och behöver inte ha en massa konstruerade upplägg bara för att tillfredsställa EU, för att inte trampa på en massa minor p.g.a. alla EU-rättsliga krav. Jag tror att Systembolaget skulle vitaliseras och bli en ännu bättre serviceinrättning. De har ju sina butiker strategiskt placerade. En utförsäljning av Systembolaget kanske låter idag som omöjligt, men se hur det gick med Vin & Sprit. Med tiden när stora omvandlingar sker så är inget heligt.

Att monopolet känner sig utmanade märker vi på de annonskampanjer de kör mellan varven i landets tidningar och tv. Man använder idag skattepengar för att försvara sin egen ställning. I ett balanserat samhälle ska detta inte behöva göras. Pengarna kan användas på andra sätt, såsom för att lindra effekter av missbruk.

Ett mycket mindre steg är att ge landets tillverkare av alkohol möjlighet att sälja direkt (kallad gårdsförsäljning) enligt den senaste utredningen. Konceptet kan verka lite komplicerat men i praktiken passar detta de mindre tillverkarna som även har en aktiv besöksverksamhet.

Det kan vara ett rimligt antagande att ett tillåtande av gårdsförsäljning skulle medföra en tryggare ställning för Systembolaget eftersom en småskalig försäljning, som idag har tillsynes olösbara EU-rättsliga problem att hanteras via Systembolaget, då kan bedrivas utan att riskera att Systembolaget monopol EU-rättsligt utmanas p.g.a. småproducenternas begränsade tillträde till marknaden.

Det kan också vara ett rimligt antagande att den svenska alkoholpolitiken behöver fler kontrollerbara redskap för att nå sina mål om ett sundare bruk av alkohol och att gårdsförsäljning kan bli ett sådant redskap i utvecklingsarbetet Sverige – det nya matlandet.

Majoriteten i landet vill behålla Systembolaget. Vad folket egentligen säger, är att de tycker att sortiment och service är bra. Men vi konsumenter låter även många gånger plånboken styra vårt beteende, som gynnar gränshandeln. Samtidigt vill landets medborgare även tillåta gårdsförsäljning under kontrollerade former och det finns idag en utredning som visar hur detta kan genomföras och samtidigt bevara monopolet. Se till att denna utredning kommer ut på remiss och besluta därefter.

Oberoende när saker sker, så är dagens monopol i dess nuvarande form ett minne blott. Det är en tidsfråga. Men bäst vore om landets politiker rannsakade hela upplägget av dagens s.k. monopol redan nu. Den behöver en komplett renovering, annars faller den en vacker dag, med ett brak som Berlinmuren gjorde, bara för att man inte vidtog några åtgärder över huvud taget (ett undantag är att man höjer alkoholskatterna). Detta kallas att gräva sin egen grav, på ren svenska.

Senast uppdaterad 2011-01-21 11:09  

sök

sökes

Artiklar - inslag

Vi söker fria skribenter inom småskalig alkoholltillverkning. Du kan även posta in ett bidrag via formulär. Du kan vara anonym. Då vi har utgivningsbevis har vi grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kontakta redaktionen


Pressinfo

Vi tar gärna emot pressmeddelande från företag som verkar inom sektorn alkoholtillverkning i Sverige.

Alla pressinfo kan skickas till redaktionen@lukase.se


... mer om alkoholsverige

Vi är politiskt obundna men vi stödjer fri företagande. Inom detta begrepp finns även vårt stöd för gårdsförsäljning med bibehållande av en ansvarsfull alkoholpolitik.
Denna webbplats innehåller artiklar om alkohol.