ALKOHOLsverige.se

...alkohol MADE IN SWEDEN

  • Öka teckenstorlek
  • Standard teckenstorlek
  • Minska teckenstorlek

Vad vill Systembolaget med utspelet?

Skicka sidan Skriv ut PDF
Användarbetyg: / 1
DåligtBra 

 

Systembolaget har nyligen gjort ett politiskt utspel, om att man önskar höja alkoholskatten mer för Bag-in-box (BiB) viner. Detta måste ses som ett rent politiskt utspel från monopolets sida, men varför?

Nu när det snart troligen blir höjning av alkoholskatten, så kommer detta utspel. Egentligen kan man fundera på om detta affärsdrivande monopol över huvud taget ska driva frågor som detta? Men vi vet sedan tidigare att monopolet agerar som en lobbyorganisation i alkoholfrågor. Åsikter kan alla ha, men dessa frågor hör mer till den politiska världen och inte för en affärsdrivande verksamhet.

Men Systembolaget är en stat i staten och lever sitt eget liv. Det har den alltid gjort och våra politiker låter detta ske.

Men samtidigt pressar Systembolaget alla leverantörer så att inköpspriset blir lågt. Här kommer den affärsdrivande delen in. Nu vill man plötsligt vara den duktiga riddaren som värnar om att inte folk ska dricka så mycket BiB-vin. En tydlig form av dubbelmoral, anser jag.

Jag är ju själv i branschen och mitt företag fick inte registrera en låda med några vinflaskor till lägre pris. Vi måste ha samma literpris som gäller för en enskild vinflaska. Vi får inte på något sätt rabattera samma vin i en låda som i sig skulle vara en helt enskild artikel i beställningssortimentet.

Men om man förpackar den i en BiB, så är det idag tillåtet, fast nu vill de ju justera upp detta med hjälp av ökad alkoholskatt. Systembolaget kan väl då hävda samma sak, att literpriset ska vara samma för flaska och BiB, så är problemet löst. Men det skulle aldrig marknaden gå med på. Inte ens våra politiker. Ej heller hållbart i Bryssel.

Monopolets utkast ses knappast som seriöst, skulle aldrig överleva alla övriga regelverk. Utkastet är enbart ett försök att stärka sin egen status. Ett spel för galleriet med andra ord.

 

 

 

sök

sökes

Artiklar - inslag

Vi söker fria skribenter inom småskalig alkoholltillverkning. Du kan även posta in ett bidrag via formulär. Du kan vara anonym. Då vi har utgivningsbevis har vi grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen.

Kontakta redaktionen


Pressinfo

Vi tar gärna emot pressmeddelande från företag som verkar inom sektorn alkoholtillverkning i Sverige.

Alla pressinfo kan skickas till redaktionen@lukase.se


... mer om alkoholsverige

Vi är politiskt obundna men vi stödjer fri företagande. Inom detta begrepp finns även vårt stöd för gårdsförsäljning med bibehållande av en ansvarsfull alkoholpolitik.
Denna webbplats innehåller artiklar om alkohol.